Goes-India in 3 seconden, zonder jetlag en kuitkramp

Voor elk wissewasje het vliegtuig pakken is niet meer van deze tijd. Als er iets is wat wèl een vlucht heeft genomen, met enige ‘hulp’ uit de Chinese stad Wuhan, dan is het video conferencing. Het is niet alleen een duurzaam alternatief voor vliegen, maar tegelijkertijd veel goedkoper. Het Zeeuwse coatingbedrijf RibbStyle pakte dat samen met Epesi heel professioneel aan en daar hebben ze geen moment spijt van.

Prutsen met headsets en een slechte verbinding

Martijn Meeuwse is directeur van RibbStyle dat over de hele wereld gasdichte en dampwerende coatings levert aan onder meer voedingsmiddelen-, productiebedrijven en de medische sector. Om de internationale verkoop en distributie in goede banen te leiden, is er dagelijks contact met de andere vestigingen in Polen, India en Canada. Dat contact kon in meerdere opzichten wel een upgrade gebruiken. Meeuwse: “We werken met een klassieke IT-omgeving, dat wil zeggen on-premise met enkele virtuele werkplekken via een lokale server. Tot voor kort zaten we in ons vorige pand in Wemeldinge tijdens videocalls nog te prutsen met een weinig stabiele skypeverbinding en onhandige headsets.”

Bewegingsvrijheid

“En dan heb ik het nog niet eens over de weinig inspirerende achtergronden op de laptops waar elk moment een kind, huisdier of echtgenote kon binnenstormen. Ik ben daarom eens bij Epesi binnengelopen en na een uitgebreide demo van hun Google Hangouts Meet hardware kit wist ik het zeker: dat wil ik ook in mijn vergaderruimte! Je bent helemaal vrij van kabeltjes en laptop, maar ook letterlijk vrij want je kunt je vrij door de kamer bewegen omdat er een losse camera bij zit. Die kan zelfs in- en uitzoomen en past het beeld automatisch aan het aantal mensen aan. De grootte van het scherm of de monitor die je eraan hangt, kun je zelf bepalen.”

Alles geïntegreerd

“De kwaliteit van het beeld en geluid zijn uitstekend en de verbinding is snel en veel stabieler dan met skype. Dat we hier met Windows en andere zaken van Microsoft werken, is geen enkel probleem. Met een simpele plugin voor Outlook kun je heel eenvoudig meetings toevoegen. Het inloggen door deelnemers is al net zo makkelijk. Ook is het erg handig dat je bijvoorbeeld schermen met elkaar kunt delen en administratieve systemen als ERP of een planningstool als Trello aan de kit kunt koppelen. Omdat je ook via je mobieltje aan videocalls kunt deelnemen, biedt het ons de mogelijkheid om bijvoorbeeld inspecties op klantlocaties live te volgen.”

Niks training of handleiding

“Het systeem is verrassend makkelijk te gebruiken. Geen enkele van onze medewerkers heeft een instructie of training nodig gehad. Onlangs hadden we onze vuurdoop met een webinar die wij, mede namens enkele andere Nederlandse bedrijven, met een Russische klant op poten hadden gezet. Dat verliep probleemloos waarbij we ons mooi van onze innovatieve kant konden laten zien. Al deze voordelen zie ik in feite als bonussen, want met één uitgespaarde zakenreis heb je de aanschaf er sowieso al uit. De jongens van Epesi hebben er echt alles uit gehaald wat erin zit. Daar zijn we ze dankbaar voor.”