Van balletje trappen naar topsport met de juiste technologie

Ik prijs me gelukkig dat meerdere passies mijn leven opleuken, waarvan sport en ICT er twee zijn. Hoewel beide in de basis weinig met elkaar gemeen hebben, ‘spelen’ ze in de praktijk steeds vaker samen. Denk aan allerlei metertjes en sensoren in het wielrennen, maar zeker aan de Formule 1. Daarnaast zijn er ook veel gelijkenissen en daar kom je achter tijdens een potje voetbal.

Het is zaterdagochtend 06:00, de wekker gaat. Met een drukke werkweek achter de kiezen een lastige opstart, maar het vooruitzicht vergoedt veel. Het voetbalteam van mijn 8-jarige zoontje maakt zich, nog net voor de nieuwe coronamaatregelen in werking treden, op voor een uitwedstrijd. Dat het pijpestelen regent en de meeste ouders door de bestaande coronamaatregelen thuis blijven, lijkt de ‘mannen’ niet te deren. Misschien zijn ze juist wel opgelucht. Ik heb het ze niet gevraagd. Met een aantal spelertjes op de achterbank en tassen vol kleding, voetbalspullen en fruit voor in de pauze, mag ik als begeleider wèl mee afreizen.

Lol voor tien

Zodra het fluitsignaal de start van de wedstrijd inluidt, trekken ze vol goede moed ten strijde. Na een acceptabele start trekt de tegenstander helaas aan het langste eind. Ondanks de jonge leeftijd was de tegenpartij duidelijk al wat beter georganiseerd en kwam daardoor makkelijker tot scoren. Het enthousiasme is er bij de spelertjes gelukkig niet minder om, en op de terugweg hebben ze lol voor tien. Voor een elftal zou dat overigens niet veel zeggen, maar op deze leeftijd spelen ze nog met z’n zessen. Het geeft mij mooi de gelegenheid om eens te reflecteren over hoezeer voetbal eigenlijk lijkt op ‘agile’ IT zoals wij dat bij Epesi beleven.

‘Agile’ voetbal

Voetballers hebben allen hun eigen kwaliteiten, maar enkel de combinatie van die verschillen zorgt voor een winnend team. De link naar IT-infra kan niet duidelijker zijn; het succes van IT binnen een organisatie wordt immers bepaald door een goed op elkaar afgestemd landschap van apps en systemen. Verder heeft een trainer, net als een IT-manager (veelal bijgestaan door assistent-trainer respectievelijk IT-dienstverlener) als uitdaging om continu te evalueren wat er goed en minder goed gaat binnen het team. Doorlopend analyseren, verbeteringen doorvoeren en testen is cruciaal om stapje voor stapje te verbeteren. In de softwarewereld heeft dat veel weg van ‘agile’ werkprincipes.

Van fouten moét je leren

Een slordige pass, onnodige trucjes met balverlies als gevolg of een te afwachtend houding; er worden legio foutjes gemaakt door de jonge spelertjes. Erg is dat natuurlijk allerminst, want zo leren de spelertjes om te gaan met opbouwende kritiek. ‘Wat had je in die situatie nog kunnen doen?‘ is daarbij een veelgehoorde vraag. Hoe anders is dat vaak bij bedrijven en organisaties. Ik kom hier maar al te vaak tegen dat er angst heerst om fouten te maken. Best gek eigenlijk, want door eerlijk te kijken naar zaken die misgaan kun je jezelf en je bedrijf juist vooruit helpen.

Ontwikkelkansen en verbetermethodieken

Peinzend over welke IT-principes we andersom juist in het voetbal zouden kunnen toepassen, kom ik uit bij het onmisbare monitoren en management van software en infrastructuren. In onze dagelijkse praktijk meten we allerlei factoren om zodoende de kwaliteit te optimaliseren. In combinatie met elementen van Machine Learning ontstaat hierdoor een zeker voorspellend vermogen waarmee we kunnen anticiperen op bijvoorbeeld mogelijke storingen in de toekomst. Met een vergelijkbare benadering zouden we beter inzichtelijk kunnen maken hoe individuele spelertjes zich ontwikkelen. En kunnen we wellicht beter inschatten waar mogelijkheden tot verbeteringen en de limieten liggen. Niet met als doel om de lat nodeloos hoog te leggen, maar wel om elke speler – ongeacht zijn of haar niveau – te kunnen helpen om beter te worden. Pas je dit op grotere schaal toe, dan kan Machine Learning worden gebruikt om te ontdekken waar de ontwikkelkansen liggen en welke verbetermethodieken het beste werken. Maar genoeg gepeinsd.

Voldoening

De spelertjes zijn inmiddels thuis afgeleverd en zitten alweer aan de lunch. Zelf sluit ik de voetbalochtend af in het besef dat ik hier nog het meest voldoening uit haal, namelijk het bedenken van IT-oplossingen om organisaties verder te helpen. Dan ben ik echt helemaal in de wolken, of beter gezegd: in de clouds. En waarom zouden we datzelfde niet doen in (top)sport?

Ben jij actief in (top)sportinnovatie en/of sta jij sowieso wel open voor verandering en verbetering? Laten we hier dan eens samen over brainstormen. Je kunt me bereiken op bart@epesi.nl

Bart de Ruijsscher

Eigenaar Epesi