Maatwerk, standaard, of toch ‘citizen development’: snap jij het nog?

Jaren geleden had je voor het ontwikkelen van software maar twee smaken: standaard software aanschaffen of maatwerk laten ontwikkelen. Maatwerk was al snel te duur en iets voor grote bedrijven, dus koos het MKB massaal voor een standaard oplossing. Dat klinkt in feite net zo tegenstrijdig als het is, want hoezo standaard software als er ook geen ‘standaard’ bedrijven zijn? Gelukkig is maatwerk tegenwoordig dankzij nieuwe technologie voor bijna iedereen bereikbaar!

Een berg advieskosten

Vaker wel dan niet resulteerde, en resulteert, standaard software in een berg aanvullende advieskosten om de software zodanig in te richten dat de bedrijfsprocessen hiermee überhaupt kunnen worden ondersteund. Of moeten bestaande bedrijfsprocessen zelf worden aangepast en waren/zijn medewerkers gedwongen nieuwe zaken aan te leren. En wat nu als de markt of het bedrijf verandert? Je raadt het al: dan begint het hele verhaal weer opnieuw. Al met al wordt je bedrijf daar ook niet bepaald agile van.

Maatwerk voor iedereen

Gelukkig is (semi-)maatwerk software de laatste jaren door diverse ontwikkelingen dus voor vrijwel iedereen bereikbaar geworden. Die ontwikkelingen maken het mogelijk om snel, toegankelijk en zonder hoge kosten tools te ontwikkelen die de bedrijfsprocessen ondersteunen, en niet andersom. Met dank aan de cloud, want dankzij cloudtechnologieën is het eenvoudiger dan ooit om bedrijfsprocessen te ondersteunen met maatwerk tools (apps) die als een maatwerkjas rondom de (gewenste) bedrijfsprocessen kunnen worden ingericht.

Low-code en no-code development

De laatste tijd is het bijvoorbeeld heel normaal om (semi-)maatwerk software te ontwikkelen met zogenoemde low-code en zelfs no-code ontwikkelplatforms (ook wel enigszins ludiek ‘citizen development’ genoemd). Hierbij wordt software vooral visueel ontwikkeld met behulp van voorgevormde ‘blokken’, of halffabrikaten. Een team goede programmeurs vinden is namelijk even zeldzaam als een sneeuwbui in Death Valley, dus moest er iets gebeuren om dit vak breder toegankelijk te maken. Een andere ontwikkeling die maatwerk software toegankelijker maakt, is serverless computing. Hier wordt weliswaar nog wel geprogrammeerd met code, maar de developer hoeft geen rekening meer te houden met allerlei serverbeheertaken.

Alleen betalen voor ‘rekenkracht’

Simpel gezegd gebruikt de ontwikkelaar alleen ‘rekenkracht’ die door de cloudprovider ongemerkt ergens wordt ondergebracht. Serverless computing is hierdoor sneller en goedkoper en met name geschikt voor complexere situaties waarbij low-code of no-code niet kunnen worden ingezet. Met dit soort tools wordt maatwerk dus juist de standaard en nog betaalbaar en snel ook! Je ziet dus ook snel waar je voor betaalt. Denk dus eerst goed na voordat je bijvoorbeeld een of ander duur en stug ERP- of CRM-systeem aanschaft. Wil je eens vrijblijvend sparren over de mogelijkheden van maatwerk ‘nieuwe stijl’ voor jouw organisatie? Neem dan op korte termijn contact met ons op via 0118-613220.


One thought on “Maatwerk, standaard, of toch ‘citizen development’: snap jij het nog?”