I’m dreaming of an…online Christmas

Dit jaar was alles anders. Het doorgaans zo verkwikkende lentegevoel werd in de kiem gesmoord door de corona-uitbraak. Veel plannen voor een zomervakantie buiten eigen land gingen in rook op en ook aan een verfrissende herfstwandeling zat een luchtje. Zelfs Kerst en Oud & Nieuw vragen om een andere aanpak. Wij zouden Epesi niet zijn als we daar geen ‘agile’ alternatief voor hebben.

Verrassende ontdekking

Trouwe lezers van onze blogs weten dat veranderen, innoveren en agile werken in ons DNA zit. Onze missie om dat ook in veel bedrijven tot stand te brengen is er niet voor niets. Bij de meeste MKB-bedrijven bestaat nog altijd veel weerstand als het gaat om agile worden en ‘echt’ in de cloud werken. Omdat Kerst een tijd van bezinning is, namen wij vast een voorschot en kwamen in dit kader tot een best verrassende ontdekking. Want hebben we de afgelopen maanden niet met z’n allen aangetoond ons verrassend goed te kunnen aanpassen aan de drastisch nieuwe spelregels die de crisis ons voorschrijft?

Wendbaarder dan we denken

We hebben allemaal een deel van onze vrijheid opgegeven en zijn zelfs ‘muilkorfjes’ gaan dragen. En massaal gaan thuiswerken. Velen hebben daar als een berg tegenop gezien, niet in de laatste plaats werkgevers. Inmiddels is het voor veel werknemers de gewoonste zaak van de wereld en willen ze zelfs niet anders meer. Het punt dat we willen maken, is dat we ons onbewust behoorlijk van onze ‘agile’ kant hebben laten zien. Meer dan we zelf waarschijnlijk beseffen! Als het moet, kunnen we het dus wel en waarom die lijn niet juist nu doortrekken naar je IT-omgeving? Voor het zover is, staat de Kerst nog op het programma.

Virtueel feesten

Die kunnen we niet vieren zoals we gewend zijn, maar met wat creativiteit en wendbaarheid is daar prima een mouw aan te passen. We kunnen met de ons inmiddels vertrouwde tools als Google Meet, Teams en Zoom ook online bij onze familie en vrienden ‘op visite’. Jongeren hebben wat dat betreft al het voorbeeld gegeven door elkaar tijdens gestreamde muziekevenementen virtueel op te zoeken. Het plezier is er mede door een andere groepsdynamiek zeker niet minder om! Ook zakelijk zijn er volop mogelijkheden. Denk aan virtuele bedrijfsbezoeken in plaats van fysiek aanwezig zijn, en aan bedrijfspresentaties.

Online teambuilding

Online kun je bovendien in een paar uur bij meerdere bedrijven in de keuken kijken in plaats van maar één. Of denk aan een online whisky- of wijnproeverij waarbij de drank vooraf wordt bezorgd. Zelf hebben we een top ervaring gehad met online teambuilding waarbij groepsgewijs opdrachten moeten worden uitgevoerd. Hilariteit gegarandeerd! En waarom het geld dat normaal tijdens Kerst of Nieuwjaar in oesters of mosselen gaat zitten niet schenken aan een goed doel?

Wat het ook precies gaat worden, Epesi wenst jullie allemaal bijzondere feestdagen en een gelukkig, gezond en agile 2021 toe!