Digitalisering in de industrie, één muisklik verwijderd

Als we het hebben over digitalisering, is de industriële markt een wat vreemde eend in de bijt. Zo gemakkelijk als het is om je telefoon of computer te updaten, zo ingewikkeld en tijdrovend is het om software van machines bij te werken. Dat kan anders dankzij de low-code-oplossing van Cordis.

Niet meer van deze tijd

Het updaten van software die machines aanstuurt, is zo ingewikkeld en tijdrovend, dat gebruikers vaak net zo lang wachten tot het systeem volkomen achterhaald is. Dan schaffen ze een hele nieuwe machine aan. Dat is toch niet meer van deze tijd, leek ons zo. Dat beaamde Jan Peter Meeuwse, COO bij Cordis, toen hij ons eerder deze maand bezocht.

Modelgebaseerde programmeermethodiek

Cordis is het bedrijf achter Cordis SUITE, een low-code-softwareontwikkelingsplatform, gebaseerd op een grafische, modelgebaseerde programmeermethodiek voor machinebesturingstoepassingen. Een platformonafhankelijke oplossing die PLC-controllers ondersteunt van Siemens, BoschRexroth, Beckhoff, Lenze en ook embedded controllers die draaien op C # Linux / Windows. Gartner, wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, voorspelde eind 2019 al dat een dergelijke grafische, modelgebaseerde programmeermethodiek tegen 2024 verantwoordelijk zal zijn voor meer dan 65 procent van de totale applicatieontwikkeling.

Drie vliegen in een klap

Traditioneel gezien is de industriële markt afhankelijk van programmeurs die specifieke programmeertaal van bovengenoemde merken hebben geleerd. Dat brengt twee risico’s met zich mee. Ten eerste neemt het aantal programmeurs dat zo’n specifieke programmeertaal leert, gestaag af. Daarnaast is er geen garantie dat de code foutloos is. Met Cordis SUITE heb je die risico’s niet. Met deze low-code-oplossing omschrijf je als het ware het gedrag dat een machine moet uitvoeren aan de hand van flowcharts. Daar rolt dan niet alleen de juiste – foutloze – code uit, je hebt daarmee ook direct je documentatie geregeld. Bovendien kun je op deze manier het gedrag van machines simuleren, zodat je vooraf kunt zien of wat je bedacht hebt ook daadwerkelijk klopt. Daarmee vang je drie vliegen in een klap.

Innovatieve en revolutionaire oplossing

Waar WordPress voor een low-code-revolutie in de wereld van websites heeft gezorgd en Mendix iets soortgelijks deed voor enterprisesoftware, heeft Cordis nu een minstens zo innovatieve en revolutionaire oplossing in handen met Cordis Suite. ‘Neem WordPress’, zegt Jan Peter. ‘Met slechts een paar klikken kan de gebruiker een website maken met alle belangrijke functies. Als er een update wordt uitgebracht, heeft iedereen de beschikking over de nieuwe functionaliteiten. Zo snel zal het in de industrie niet gaan, maar dat low code de toekomst is, is zeker. Neem Tesla, daar werkt het al zo. Door zo flexibel te ontwerpen kunnen eindgebruikers de machines updaten. Net zo simpel als een telefoon of computer.’

Nieuwsgierig?

We kijken bij Epesi graag sectoroverschrijdend om zodoende onze learnings en ervaringen vanuit verschillende perspectieven met onze klanten te kunnen delen. Een sector waar volop mogelijkheden zijn voor verbeteringen door slimme digitalisering is de industrie. Benieuwd hoe deze innovatieve oplossing jou kan helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Als partner van Cordis helpen we je graag.