Google Chromebooks 10 jaar! Een decennium gebruikersgemak

Google ontwierp z’n Chromebooks tien jaar geleden met het idee een veilige, onderhoudsarme, gebruiksvriendelijke en toekomstbestendige laptop op de wereld te zetten die in de loop van de tijd steeds intelligenter zou worden. Inmiddels is het succes gebleken, en heeft zelfs Microsoft zijn filosofie op gebruikersgemak aangepast.

Tiende verjaardag

Onlangs vierde Google de tiende verjaardag van zijn Chromebooks. Het begon ooit met een onderscheidende visie op computergebruik: Google voorzag al in 2001 dat steeds meer bedrijven in de cloud zouden gaan werken. En ze begrepen ook dat dat consequenties zou hebben voor hoe computers zouden moeten werken. Google ontwierp z’n Chromebooks daarom met het idee een veilige, onderhoudsarme, gebruiksvriendelijke en toekomstbestendige laptop te ontwerpen die in de loop van de tijd steeds intelligenter zou worden. Hoe meer mensen deze apparaten met het Chrome besturingssysteem gingen gebruiken, hoe verder Google het platform ontwikkelde.

Werken in de cloud, met meerdere apparaten

In 2011 kwamen de allereerste Chromebooks op de markt in Nederland. Acer introduceerde de C7, Samsung deed dat met de Series 5. Deze laptops waren puur gericht op werken in de cloud. Wat Google ook goed had begrepen was dat steeds meer mensen meerdere apparaten gebruiken om te werken, contact te houden met dierbaren en om naar shows en films kijken. Sms’jes ontvangen en beantwoorden als je telefoon buiten bereik is? Geen probleem. De batterijduur en het mobiele signaal van je telefoon controleren? Schakel de hotspot in en regel het vanaf je Chromebook. Phone Hub toont zelfs de Chrome-browsertabbladen die je het laatst op je Android-telefoon hebt geopend, zodat je verder kunt gaan waar je was gebleven.

Gebruikersgemak centraal

Klinkt als Apple? Klopt helemaal. Apple doet iets soortgelijks. De door jobs opgerichte elektronicagigant staat bekend om z’n nauwe integratie van hardware en software. Dat maakt Apple zo stabiel. Google heeft het idee voor Chrome min of meer van Apple ‘geleend’: zij hebben zowel de hardware als de software in de hand, waardoor hun systemen superstabiel zijn en uitblinken in gebruikersgemak. Kortom, het werkt als een trein. De filosofie van Bill Gates was juist dat Windows op alle computers moest kunnen draaien. Daar betaalt Microsoft inmiddels de prijs voor. Hoe populairder de Chromebooks worden, hoe meer Windows-laptops aan marktaandeel verliezen. De Amerikaanse softwareontwikkelaar zijn niet stil blijven zitten, getuige de recente onthulling van de Surface Neo en de Surface Duo die op Windows 10x draaien. Deze lichtere versie van Windows 10 richt zich op gebruikers die een vergelijkbare ervaring willen als bij het gebruik van Google’s Chrome OS of Apple’s iPadOS.

Nieuwsgierig?

Een mooi moment om ook eens na te denken over de inrichting van je IT. Past je IT-oplossing van nu nog bij je bedrijf van morgen? De huidige digitalisering betekent dat je sneller moet kunnen innoveren, en dat kan alleen als je basis daar klaar voor is. Nieuwsgierig of jouw IT-oplossing toekomstbestendig is? Neem gerust contact met ons op via bart@epesi.nl of bel naar 0118-613220. We leren je graag kennen.