Zo draag je bij aan een inclusieve organisatie

Diversiteit gaat over de verscheidenheid aan mensen in een organisatie, met verschillende achtergronden, leeftijden, geslachten, en ook verschillende dialecten. Maar diversiteit op zich is geen doel. Het echte doel is inclusie, een cultuur waarin iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en betrokken voelt, ongeacht wie ze zijn en hoe ze praten. In deze blog vertelt Thijs de Groote, general manager bij SatisfITeers, hoe je bijdraagt aan een inclusieve organisatie. En natuurlijk is daarin een rol weggelegd voor technologie. 

 

Voorkeur vô 't Zeeuws - lees: Zuid-Bevelands? Dan ebbe me hier een Zeeuwse versie vô je. Lekker inklusief, hè?! 

De kracht van inclusie: veilig en vrij 

Inclusie begint met het creëren van een divers personeelsbestand met medewerkers met verschillende etnische, culturele en educatieve achtergronden, maar ook een diversiteit in leeftijd, seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Maar met vinkjes zetten alleen ben je er niet. Het moet natuurlijk resulteren in een inclusieve bedrijfscultuur waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Het gaat erom dat je de unieke perspectieven en bijdragen van alle medewerkers waardeert. Dit versterkt niet alleen de bedrijfscultuur, maar verhoogt ook de innovatie en creativiteit binnen de organisatie. Wanneer mensen zich veilig en vrij genoeg voelen om hun ideeën te delen, dan gedijt de hele organisatie daarbij. Wanneer mensen zich vrij en veilig voelen, moedig je ze aan om met nieuwe perspectieven te komen, om te denken buiten de gebaande paden en om bij te dragen aan de groei van de organisatie op manieren die je anders niet had bedacht.  

Technologie als hulpmiddel 

Wij zouden SatisfITeers niet zijn als we daarin niet een rol voor technologie weggelegd zien. Natuurlijk moet je HR-beleid kloppen, maar moderne technologie kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het bevorderen van inclusie. Collaboratietools zoals virtuele vergaderplatforms maken het gemakkelijk voor medewerkers om ongeacht hun locatie deel te nemen en ideeën te delen. Kunstmatige intelligentie kan – als je het goed doet – worden ingezet om vooroordelen bij wervingsprocessen weg te filteren door objectievere selectiecriteria te hanteren. Maar ook de uitgebreide toegankelijkheidsfuncties die bijvoorbeeld Microsoft in zijn producten heeft geïntegreerd dragen bij aan een inclusievere organisatie. Functies als schermlezers, vergrootglazen en spraakherkenning stellen mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen in staat om effectief te werken en deel te nemen aan het professionele leven. Het gebruik van dergelijke technologieën bevordert niet alleen de inclusie, maar ook de productiviteit. Mooi meegenomen, toch? 

Een uitnodiging om mee te doen 

Bij SatisfITeers zijn we behoorlijk ruimdenkend. Of je nu een Zeeuws sprekende muziekliefhebber bent uit IJzendijke, een breiende Saoedi of een – gedroomde – skydivende dame uit Sluis, wij staan overal voor open. Ben je benieuwd hoe technologie kan bijdragen aan een inclusieve organisatie? Neem gerust contact met ons op via thijs@benp.biz of bel naar 0117- 385 385. We leren je graag kennen.    

Benieuwd wat we nog meer te vertellen hebben? Volg dan onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.  

Vorige
Vorige

Navigeren door digitalisering. Moet dat?!

Volgende
Volgende

‘B en P en Epesi vullen elkaar mooi aan’